Brouwerijen

Hierbij vind je een lijst van deelnemende brouwerijen op het Bierparadijs Bierfestival. We kozen voor 25 brouwerijen, om ons 25-jarig bestaan te vieren.

1 SCHELDEBROUWERIJ
De kop is er af! Een eerste brouwerij die zal deelnemen aan ons bierfestival zijn onze buren van de Scheldebrouwerij. Sinds 1994 brouwen zij met veel gevoel en verstand bier voor al wie van bier houdt. Wat ooit in Bergen op Zoom (Krabbegat) in het klein begon, wordt inmiddels op volwassen schaal in Hoogstraten (België) gebrouwen: Belgisch bier met Hollandse wortels. Nederlands speciaalbier in een Belgische jas. Kom ze tijdens ons feestweekend ontdekken! Meer info: www.scheldebrouwerij.be

2 BROUWERIJ HET NEST
We schenken jullie meteen onze tweede brouwerij uit: Brouwerij Het Nest! Onze vrienden uit Turnhout, die begonnen in 2000 als bierproefclub ‘De Orde van de Zatte Mus’, komen graag ondermeer hun ‘Grote Straat’ aan jullie voorstellen. Met hun pas geopende fonkelnieuwe eigen brouwerij, konden zij niet ontbreken op onze affiche. Kom jij ze ook proeven? Meer info: www.brouwerijhetnest.be

3 BROUWERIJ VAN STEENBERGE
Omdat het weekend voor de deur staat, vertellen we jullie ook maar meteen de derde brouwerij die op ons bierfestival zal staan. En wat voor 1, een grote klepper: Brouwerij Van Steenberge! De geschiedenis van deze brouwerij gaat terug tot 1784 en is je wel bekend voor smakelijke, traditionele bieren. De passie en de kennis van waaruit hun bijzondere bieren voortkomen, zorgen voor al even gepassioneerde bierdrinkers wereldwijd. Bierplezier verzekerd! Meer info: www.vansteenberge.com

4 BROUWERIJ VAN DEN BOSSCHE
Een vierde brouwerij die zal deelnemen aan ons bierfestival is Brouwerij Van Den Bossche. Deze microbrouwerij werd opgericht in 1897 door de familie Van Den Bossche en is jullie wel bekend om zijn ruim assortiment aan smaakvolle, traditionele bieren. Daarbij houden ze de tradities van de vorige generaties in ere door ambachtelijk te brouwen. Welke van Van Den Bossche wil jij wel eens proeven? Meer info: http://www.paterlieven.be/.

5 BROUWERIJ DE BRABANDERE
Klaar voor een volgende brouwerij? Op ons bierfestival zullen er ook bieren van Brouwerij De Brabandere te proeven zijn. Liefde voor het brouwen van lekker bier zit in de genen van de familie De Brabandere. Met de beste meesterbrouwers aan hun zijde, zetten zij de traditie generatie na generatie voort en b(r)ouwt men een rijk assortiment aan bieren uit. Wij kunnen hun motto alleen maar beamen: never compromise on taste! Kom ze ontdekken! Meer info: http://www.brouwerijdebrabandere.be/.

6 BROUWERIJ VAN HONSEBROUCK
De volgende brouwerij kon echt niet ontbreken op onze affiche: Brouwerij Van Honsebrouck! Deze brouwerij, ongetwijfeld gekend door elke speciaalliefhebber, bestaat al meer dan 100 jaar en brouwt al meer dan een eeuw heerlijke traditionele streekbieren. Ook zij openden net hun gloednieuwe brouwzaal, helemaal klaar om nog meer bierplezier aan jullie te schenken. Benieuwd met welke bieren zij komen? Kom dan af naar het bierfestival! Meer info: http://www.vanhonsebrouck.be/nl/.

7 BROUWERIJ DUBUISSON
Het is opnieuw tijd om een nieuwe brouwerij aan te kondigen: Brouwerij Dubuisson! De roots van deze brouwerij liggen ver in het verleden. Het werd opgericht in 1769 en is daardoor de oudste brouwerij van Wallonië. De heerlijke bieren van brouwerij Dubuisson onderscheiden zich door heel uitgesproken aroma’s en smaken, zonder compromissen en binnenwegen. Elke Dubuisson is een karakterbier die je niet snel zal vergeten! Dubuisson, het degusteren zeker waard! Meer info: http://www.dubuisson.com/nl.

8 BROUWERIJ HAACHT
Opnieuw een klepper van formaat: Brouwerij Haacht! Meer dan 110 jaar familiaal, onafhankelijk en écht Belgisch vakmanschap. Dat is Brouwerij Haacht in een notendop. Brouwerij Haacht staat voor het produceren van kwaliteitsproducten voor alle momenten die je nauw aan het hart liggen of die je wilt delen met mensen die jou dierbaar zijn. Wij denken dat het bierfestival een perfect moment is om van hun vakmanschap te genieten en om er van te proeven! Meer info: Meer info: http://www.haacht.com/nl-BE.

9 HUISBROUWERIJ ‘T PAKHUIS
Een negende bangelijke brouwerij die we aan onze affiche kunnen toevoegen is Huisbrouwerij ’t Pakhuis! Deze huisbrouwerij brouwt haar smakelijke bieren sinds 1996 in het historische pakhuis aan de zuiderdokken in Antwerpen. Het is één van die brouwerijen waar nog op een authentieke wijze traditioneel en lekker bier wordt gebrouwen, met louter natuurlijke grondstoffen, zonder filtrage en zonder pasteurisatie. Laat je verassen door hun uitzonderlijk vakmanschap! Meer info: http://www.pakhuis.info/index.php/nl/pakhuis.

10 BROUWERIJ ALKEN-MAES
Wie kent deze brouwerij niet? Wij zijn fier om jullie te vertellen dat ook Brouwerij Alken-Maes aanwezig zal zijn op ons bierfestival! De “Brouwerijen Alken-Maes NV” ontstond officieel in 1988, als gevolg van de fusie van de brouwerijen Maes en Cristal Alken. Maar de roots van beide entiteiten gaat terug tot omstreeks 1880. Met een ongelofelijk breed gamma aan allerlei soorten speciaalbieren, komen zij jullie plezieren met hun lekkerste gerstenat! Wij durven zeggen: diegene die weerstaat aan een Alken-Maes is een … dwaas! Meer info: http://www.alken-maes.be/nl#/nl.

11 BROUWERIJ LINDEMANS
Op ons bierfestival een echte buitenkans: het proeven van een unieke Lindemans! De familie Lindemans stampte de brouwerij uit de grond rond 1822 met het brouwen van lambiek bieren. Bij deze brouwerij doen ze zoals ze zelf zeggen de dingen nooit zoals de anderen. Met hun breed gamma aan fruitbieren, gueuzes en lambieken verdienen zij uiteraard een plek op onze affiche. Laat jullie verwennen door de mannen en vrouwen van Lindemans en proost! Meer info: http://www.lindemans.be/nl/.

12 BROUWERIJ VAN WESTMALLE TRAPPIST
Onze eerste trappist op de affiche: de monniken van Westmalle zijn nu al enthousiast om hun trappist aan jullie te komen voorstellen, mochten jullie deze nog niet kennen! De Westmalle Tripel wordt wel eens de “moeder van alle tripels” genoemd. Dit type bier werd in 1934 voor het eerst in de abdij van Westmalle gebrouwen naar aanleiding van de ingebruikname van de nieuwe brouwzaal. De huidige formule blijft al sinds 1956 nagenoeg onveranderd. Naast deze heerlijke Tripel, bieden zij ook de donkere Dubbel aan. “De Westmalle, nen trappist om u tegen te zeggen”! Meer info: http://www.trappistwestmalle.be/nl/page/brouwerij.aspx.

13 BROUWERIJ DUVEL MOORTGAT
Hoeven wij deze brouwerij nog aan jullie voor te stellen? Brouwerij Duvel Moortgat zal ook een hele reeks van haar bieren met plezier aan jullie komen voorstellen. De geschiedenis van Duvel Moortgat start in 1871 en is er één van respect voor traditie en familiewaarden. Vandaag waakt de vierde generatie van de familie Moortgat over de erfenis van stichter Jan-Leonard Moortgat en zijn twee zonen Albert en Victor. Brouwerij Duvel Moortgat staat voor kwaliteit, vakmanschap en pioniersgeest. De consument top-bieren bieden, dààr gaat het om. Welke wil jij proeven? Meer info: http://www.duvelmoortgat.be/nl.

14 BROUWERIJ VAN EECKE
We maken ook meteen onze 14de brouwerij bekend: Brouwerij Van Eecke! Deze Belgische familiebrouwerij uit Watou bij Poperinge is opgericht in 1862. Onder speciaalbierliefhebbers een bekend in de oren klinkende brouwerij met heerlijke bieren, maar voor velen misschien een iets minder bekende brouwerij. Neem het echter van ons aan: de bieren van brouwerij Van Eecke zullen jullie doen verrassen en jullie zullen dit bier liefhebben. Meer info: http://www.brouwerijvaneecke.be/.

15 BROUWERIJ VAN ZUNDERT TRAPPIST
De tweede trappist op onze affiche: onze trappistburen uit Zundert! Heerlijk! De monniken van de Abdij Maria Toevlucht in Zundert zijn echte vakmensen. Zij hebben een eigen, karaktervol trappistenrecept gebrouwen, gepuurd uit jarenlange ervaring en kennis. De Zundert trappist: een eigenwijs bier, een beetje weerbarstig, net als de broeders zelf. Niet te zwaar, niet te donker, kruidig en met passie gemaakt. Dit kopergoud bovengistend bier van 8% zullen jullie vast en zeker smaken, mochten jullie deze nog niet geproefd hebben. Meer info: http://www.zunderttrappist.nl/.

16 BROUWERIJ WIEZE
Brouwerij Wieze is de volgende brouwerij op onze affiche! Wieze Bier heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot vóór de Grote Oorlog. Dit bier, oorspronkelijk gebrouwen door Brouwerij Van Roy, is ondertussen uitgegroeid tot één van de beste en lekkerste tripels! Deze unieke tripel van 8.5% heeft een subtiel kruidige smaak, heeft een complex hop-aroma en een licht bittere afdronk. De Wieze won in 2014 de gouden medaille op de Brussels Beer Challenge in de categorie ‘Best Belgian Style Tripel’. Deze kan je nu toch niet weerstaan? Meer info: http://www.wiezebier.be/nl-be/.

17 BROUWERIJ DE LANDTSHEER
Opnieuw een volgende brouwerij: Brouwerij De Landtsheer! Het verhaal van deze brouwerij uit Buggenhout begint in de 18de eeuw bij Balthazar De Landtsheer. De Landtsheer had decennia lang bloeiende brouwactiviteiten tot de uitbraak van de 2de wereldoorlog. Na enkele stille jaren kreeg Manu, de 7de generatie van de familie, in 1997 het lumineuze idee om de brouwerij terug op te starten en hij begon het nieuwe, sprankelende ‘Malheur’ bier te brouwen. Malheur bieren zijn edele, levende bieren, met hergisting op fles en op vat.  Absoluut het degusteren waard! Meer info: http://www.malheur.be/.

18 BROUWERIJ VAN ROCHEFORT TRAPPIST
Houden jullie van trappistbier? Wij wel! Met trots delen wij jullie mee dat ook de trappisten van Rochefort te proeven zijn op ons bierfestival. De “Trappistes de Rochefort” worden vakkundig en met veel liefde gebrouwen en gebotteld binnen de muren van de Abdij Saint-Remy in Rochefort. De fijnproevers waarderen in het bijzonder het artisanaal karakter van dit trappistenbier. De 6, de 8 of de 10, bij het proeven menen we de hemel te zien! Meer info: http://www.trappist.be/nl/pages/trappistenbier-rochefort.

19 BROUWERIJ VAL-DIEU
Verrukkelijk bier van een Waalse abdij brouwerij, de Val-Dieu, een echte lekkernij! De bieren van Brouwerij Val-Dieu vinden hun oorsprong bij de monniken van de Cisterciëncer orde die al eeuwen meesterlijk bier brouwden. Vandaag de dag worden de smakelijke Val-Dieu bieren nog steeds gebrouwen volgens de originele recepten en oude tradities. Wist je trouwens dat de ontwikkeling van bier uit noodzaak is ontstaan om water drinkbaar te maken en om weerstand te bieden aan veelvoorkomende ziektes. Een reden te meer om bier te drinken, veel bier! Meer info:  http://www.val-dieu.com/brouwerij.html.

20 BROUWERIJ STERKENS
Deze kon uiteraard niet ontbreken op ons bierfestival: onze eigen Brouwerij Sterkens uit Meer! Brouwerij Sterkens heeft een rijk en smakelijk verleden. Al vanaf 1651 brouwt deze brouwersfamilie karaktervolle, traditionele bieren. Opvallend zijn de unieke keramieken kruiken waar enkele van deze bieren in gebotteld worden. De bieren van Brouwerij Sterkens, heerlijk smaakvol om wereldwijde bierliefhebbers te laten genieten van het lekkerste wat er op de wereld bestaat: bier! Meer info: http://sterkensbrew.be/.

21 BROUWERIJ VAN ACHEL TRAPPIST
De biergoden zijn jullie goedgezind, wij presenteren jullie de Achelse trappist! De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de ‘Achelse Kluis’, ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België), in een ruim natuurgebied van akkers, bossen en heide. Een ideaal gebied om in alle rust een ongelofelijk lekkere trappist te brouwen. De monniken brouwen speciaal voor jullie een blonde en een bruine. Voor ieder wat wils, toch? Kom ze proeven op ons bierfestival! Meer info: http://www.achelsekluis.org/pageNL/home.html.

22 BROUWERIJ VAN CHIMAY TRAPPIST
Opnieuw een brouwerij voor jullie voorgeschoteld! En wat voor één! Ook de heerlijke trappistenbieren van Chimay zullen te proeven zijn op ons bierfestival. De monnikken van de Abdij Notre-Dame De Scourmont zijn echte vakmensen en brouwen nog steeds hun trappisten op de gebruikelijke, historische wijze. Geef nu zelf toe: wie lust er nu geen krachtige rode, verrassende blauwe, zachte tripel of verfrissende dorée? Kom ze zelf proeven op zaterdag 21 en zondag 22 mei 2016! Meer info: http://chimay.com/nl/.

23 BROUWERIJ HET ANKER
Met trots stellen we jullie deze brouwerij voor: Brouwerij Het Anker! Deze brouwerij bevindt zich vlak naast het Mechelse begijnhof en brouwt sedert de 15de eeuw, smaakvolle Belgische, traditionele bieren. In den beginne konden enkel bierliefhebbende begijnen het gerstenat van Het Anker proeven, maar gaandeweg werd de brouwerij steeds groter. Zij bieden nu een ruim assortiment van verschillende bieren aan die wereldwijd gesmaakt worden. 1 ding is zeker: het drinken van meerdere heerlijke bieren van het Anker, maakt je zeker niet slanker! Wie wil proeven? Meer info: http://www.hetanker.be/nl.

24 BROUWERIJ DU BOCQ
Een volgende brouwerij om aan te kondigen: Brasserie Du Bocq! Deze brouwerij, opgericht door Martin Belot in 1858 in Purnode, is nog steeds voor 100% een familiebedrijf en één van de laatste traditionele Belgische brouwerijen. Gelegen in het midden van de schitterende toeristische Condrozstreek, is deze brouwerij trouw gebleven aan de traditionele productietechnieken van bier van hoge gisting met hergisting op de fles. Laat je verrassen door hun ruim en lekker bierassortiment. Meer info: http://www.bocq.be/nederlands/index.php.

25 BROUWERIJ CORSENDONK
Een 25ste brouwerij om ons 25 jarig bestaan te vieren, mooier kan het niet: Brouwerij Corsendonk! Brouwerij Corsendonk uit Oud-Turnhout brouwt al eeuwen lang het u wel bekende en lekkere paterbier in de priorij van Corsendonk, in het voormalige Augustijner klooster. Met hun uitgebreid assortiment aan zware bieren, komen zij met veel plezier degusteren op het bierfestival. Welke wil jij proeven? Meer info: http://www.belgenbier.be/brouwerijen/beschrijvingbrouwerij.php?idbrouwerij=152.

Bij deze zijn de inschrijven voor de brouwerijen ook afgesloten. We verwelkomen graag 25 brouwerijen om ons 25-jarig bestaan te vieren. Een mooi aantal, niet?

Schol en tot snel!